Ik krijg de kriebels van...

Luizen

Binnenkort is de vakantie weer in aantocht en trekken talloze jeugdbewegingen eropuit om op kamp te gaan. Dolle pret verzekerd, maar uiteraard moeten we tijdens die periode op een aantal zaken letten. Vooral de kleinsten zullen weer moeten afrekenen met onder andere vervelende jeuk door luizen.

Kriebeldiertjes

Wat is een luis eigenlijk?

De hoofdluis is een langwerpig, vleugelloos insectje, dat leeft in het haar van de mens. Ze voedt zich zoals een mug door het opzuigen van bloed via kleine prikjes.

Hoe krijg je ze?

Luisjes kunnen niet springen of vliegen, maar ze kunnen wel kruipen van de ene haardos naar de andere. Als je bijvoorbeeld knus bij elkaar ligt tijdens een koude nacht op een scoutskamp, of hevig ravot tijdens een spelletje met je vriendjes, kunnen de beestjes wel eens in jouw haar terechtkomen.

Hoe vind je ze?

Luizenbezoek kondigt zich vaak aan met kriebel en jeuk in de haren, maar lang niet altijd en de jeuk kan ook na een tijdje verdwijnen. De beste verklikkers van het luizenbezoek zijn meestal de neten (of luizeneitjes), dat zijn grijswitte ovale stipjes die vaak te vinden zijn op het achterhoofd, in de nekstreek, boven en achter de oren en vooraan op het hoofd. De luizen zelf zijn daarentegen niet zo gemakkelijk te vinden.

Wat doe je?

De nat-kam-methode (zie links naar videofilmpjes) is een goedkope en kindvriendelijke alternatieve behandeling. Je hebt enkel shampoo en conditioner nodig, een gewone kam en een luizenkam.

Maak kammen en borstels schoon in warm water en was mutsen, sjaals en beddengoed op 50°-60°.

Je kan best ook een geschikt antiluizenproduct bij je apotheker kopen. Vertrouw niet zomaar op de luizenshampoos uit de grootwarenhuizen. Hoofdluizen raken resistent tegen de meeste van deze shampoos. Voor raad kan je terecht bij ‘stel een vraag’ of ‘begeleiding’.

Blijf gedurende 14 dagen meerdere keren per week de haren uitkammen met een luizenkam en controleer regelmatig opnieuw op neten.

Vergeet ook niet tijdig de school en jeugdbewegingen te verwittigen en zelfs oma en opa of de babysit. Anders blijven de luisjes verder verhuizen… en komen ze hoe dan ook terug bij je kind.

Voor meer tips, neem eens een kijkje op volgende websites…

Recente berichten

Webshop categorieën: